Hjernesagen

Antal medlemmer
9.800 - primært personer, som har haft en blodprop eller blødning i hjernen (stroke) og pårørende.

Formand
Tue Byskov Bøtkjær

Hjemmeside
www.hjernesagen.dk


Følg foreningen her:

facebook-flat-vector-logo-400x400

Hvad er stroke?
Stroke er en fælles betegnelse for blodprop eller blødning i hjernen. Rammes man af stroke, dør hjernecellerne i det ramte område i hjernen. Hjernen er involveret i alt, hvad vi foretager os. Når hjernen rammes af sygdom eller ulykke kan det få alvorlige følger som halvsidig lammelse, tale- og sprogvanskeligheder, problemer med at huske, udtalt træthed m.m. Hvert år rammes ca. 12.000 danskere af en blodprop eller blødning i hjernen. Det svarer til 35 borgere om dagen. Forhøjet blodtryk, rygning og diabetes er nogle af de største årsager til blodprop eller blødning i hjernen.

Formål
Hjernesagen arbejder målrettet på at forebygge, at mennesker rammes af en blodprop eller blødning i hjernen (stroke), og forbedre forholdene og livskvaliteten for de ca. 75.000 borgere, der lever med følgerne, og deres pårørende. Det gør vi ved at være i dialog med politikere og embedsmænd og ved at lave oplysende kampagner.

Mærkesager
Sætte fokus på hjerneskadeområdet og skabe opmærksomhed omkring konsekvenserne af at blive ramt af en blodprop eller blødning i hjernen, og de følger man skal leve med resten af livet. Sprede viden og gennem forebyggelseskampagner oplyse befolkningen om, hvordan man kan mindske risikoen for at blive ramt. Være de ramte og pårørendes vagthund over for myndighederne og hele tiden kæmpe for at sikre bedst mulig behandling, genoptræning og rehabilitering til ramte og den bedste støtte til både ramte og pårørende.

Det vidste du ikke om mennesker med stroke
At leve med følgerne efter et stroke betyder, at livet, som man kendte det, ændres på et splitsekund – både for den ramte og de pårørende. Hver tredje ramte oplever skader i de sproglige områder i hjernen, som gør det svært at tale og sætte en sætning rigtigt sammen. Det kaldes afasi. Mange afasiramte kan sagtens forstå, hvad der bliver sagt, men har udfordringer med selv at udtrykke sig. Det har store konsekvenser for deres nære relationer, netværk, job og fritidsaktiviteter. Afasi optræder i forskellige sværhedsgrader, men der er gode muligheder for at (gen)lære at kommunikere.