Hjerneskadeforeningen

Antal medlemmer
4200 familier

Formand
Jette Sloth Flohr

Hjemmeside
www.hjerneskadet.dk


Følg foreningen her:

facebook-flat-vector-logo-400x400instagram_icon_largeinstagram_icon_largeinstagram_icon_large

 

 

Hvad er en erhvervet hjerneskade?
En erhvervet hjerneskade er, når hjernen er blevet skadet på en måde, hvor den ikke fungerer helt som før. Der vil være en række ting, man ikke længere kan, eller ikke kan helt så godt, hvis man har fået en hjerneskade. En hjerneskade skyldes ofte en ulykke eller en sygdom. Det kan for eksempel være, hvis man er faldet af cyklen og har slået hovedet, eller har fået en blodprop eller en tumor i hjernen. Hjerneskade kan også opstå som følge af blandt andet iltmangel (fx. ved hjertestop eller drukning) eller betændelse i hjernen (fx. ved meningitis). Konsekvenserne af en hjerneskade kan være mange og ganske alvorlige, men selv de milde skader betyder en stor omvæltning for de ramte familier. Som eksempel på konsekvenser kan nævnes taleproblemer, lammelser, sanseforstyrrelser, synsvanskeligheder og problemer med hukommelse, koncentration og overblik. Også en overvældende træthed er en hyppig følgesvend, når vi taler om hjerneskade.

Formål
Liv, der reddes, skal også leves! Hjerneskadeforeningen arbejder for, at familier ramt af en hjerneskade får de bedste vilkår for at leve et så normalt liv som muligt.

Mærkesager
Hele familien skal have hjælp, når et medlem rammes af en hjerneskade.
Den ramte skal have den bedst mulige genoptræning og støtte.
Flere ramte skal hjælpes til en plads på arbejdsmarkedet.
Omverdenen skal vide, at hjerneskaden kun er en del af personen.
Den ramte er som dig og mig - et menneske fuld af tanker, følelser, lyster og ønsker til livet.
Liv, der reddes, skal også leves!

Det vidste du ikke om mennesker med hjerneskade
Efter en skade i hjernen kan der komme mystiske følger - de fleste er uvelkomne. Du kan for eksempel opleve, at du ikke længere kan smage forskel på ingefær og jordbær; at du ikke kan mærke, når du fryser; eller at det, du siger, lyder rigtigt for dig, men er volapyk for andre. Du kan også glemme den ene side af din egen krop og derfor glemme ting som at barbere dig i den ene side af ansigtet. I slemme tilfælde kan du opleve det som om, at dele af din krop ikke tilhører dig selv, så du for eksempel tror, der ligger et fremmed ben i din seng. I meget, meget sjældne tilfælde kan de mystiske følger vise sig som som superevner, hvor den ramte pludselig bliver et musisk, matematisk eller kunstnerisk geni.

For langt de fleste mennesker med hjerneskade er det mindre mystiske følger, som fylder mest. Og de er ofte usynlige. Mange hjerneskaderamte har brug for at hvile sig flere gange i løbet af en dag. De er IKKE dovne - i hvert fald ikke mere, end de var før skaden. De lider af den såkaldte hjerneskadetræthed. HUSK DET, hvis du er sammen med en hjerneskaderamt. Begynder personen at virke ufokuseret og usammenhængende, måske endda i en grad så det virker som om personen er beruset, så skal du stoppe samtalen og hjælpe personen med at finde et hjørne med fred og ro.