Klippe-klistre-kreativ

Lav en hjernehat

Hjernehat

At samle og farvelægge en hjernehat er en hyggelig aktivitet både i familien og i klassen. Mens du samler, lærer du hjernens dele at kende og finder ud af, hvad de laver - og når du bagefter tager hatten på, er du stensikker på at blive bemærket.

Hjernehatten kan du downloade og selv printe. Desuden er der mulighed for at lave en hjernehat ved hjerneuge-aktiviteter flere steder i landet (se i aktivitetskalenderen). I filen er der en samlevejledning samt skabeloner til hjernehatten med og uden farve - og med og uden tekst. Du vælger selv, hvilken hjerne du ønsker at printe ud og samle. Hvis du ikke ønsker at printe hele filen, skal du huske at vælge de ønskede sider, inden du printer

Inspiration
Børnehave, skole eller anden institution:
Sæt en lektion eller to af til at lære om hjernen og samle en hjernehat med børnene.

Arbejdsplads:
Saml hjernehatte under mødet, den ugentlige samling eller andet, hvor der også er lejlighed til at få en snak om hjernen, og hvilke dele som særligt skal fungere i jeres arbejde.

Bibliotek:
Lav et klippe-klistre-bord i Hjerneugen, hvor børn og voksne kan hygge sig. Suppler eventuelt med nogle let forståelige bøger om hjernen. Børnene vil elske at lære om deres hjerne.

 

Godt at vide

Aldersgruppe:
8 – 13 år (mindre børn kan sagtens samle med lidt hjælp)

Samletid:
Mindst 20 minutter (børn). Afsæt desuden tid til eventuelt farvelægning og tekst.

Materialer

  • Kopi/print af hjernehat-skabelonen på kraftigt papir eller pap.
  • Du kan godt bruge almindeligt papir, men så vil hatten blive mindre holdbar og stabil.
  • Tape og eventuelt limpistol eller limstift (for at undgå tape på ydersiden).
  • Tusser eller farvekridt (hvis du vælger en "farv selv"-hat med tekst på.
  • Eventuelt små klemmer til at holde delene sammen, mens limen tørrer.

 

Åbn/download og print


Byg et neuron

Byg et neuron

At bygge neuroner er sjovt og hyggeligt, og så giver det en god forståelse af de mikroskopiske nervecellers opbygning og funktion. Byg med familien eller i klassen.

Neuronet – eller hjernecellen - er hjernens mindste byggesten. I alt har vi hver 100 milliarder af neuroner i kroppen. Det svarer til antallet af alle mennesker, der lever på jorden – gange 15! Hjernecellerne taler sammen i hjernen ved hjælp af signaler, som bærer information med sig fra en hjernecelle til den næste – og til den næste og til den næste … Det er sådan vi blandt andet får vores arm til at bevæge sig, når vi vil have den til det.

Herunder kan du downloade og printe en vejledning til at bygge neuroner med piberensere, men du kan også bruge internettet til at finde billeder, tegninger, videoer og beskrivelser af neuronet som inspiration til at bygge et selv, for eksempel et som er meget større end det, du kan lave af piberensere.

Inspiration
Børnehave, skole eller anden institution:
Sæt en lektion eller to af til at lære om hjernen og dens signalsystemer og bygge med børnene.

Bibliotek:
Lav et klippe-klistre-bord fyldt med piberensere, hvor børnene kan dyste i et lave neuroner. Suppler eventuelt med nogle let forståelige bøger om hjernen.

 

Godt at vide

Aldersgruppe:
8 – 99 år (mindre børn kan godtsamle med lidt hjælp)

Samletid:
Mindst 10 minutter.

Materialer

  • Farvede piberensere.
  • Eventuelt hvidt garn/tråd.

Desuden

Vejledningen er til neuroner lavet af piberensere, men kun fantasien sætter grænser for, hvilke materialer du kan bruge.

 

Åbn/download og print